Verkeersregelaars terug na kritiek op veiligheid Haarlemmermeercircuit

Mede door de grote kritiek op de verkeerssituatie op het vernieuwde Haarlemmermeercircuit heeft de gemeente besloten om voorlopig tijdens de spits weer verkeersregelaars op de rotonde neer te zetten.De werkzaamheden aan de noordzijde van de Amstelveenseweg zijn afgerond en hier is de nieuwe verkeerssituatie ingegaan. Andere delen van de werkzaamheden zijn nog niet afgerond en hier is de oude verkeerssituatie dan ook nog van kracht. Om dit in goede banen te leiden worden voorlopig verkeersregelaars ingezet tijdens de spits. 

Er is veel kritiek op de herinrichting van de rotonde. Volgens critici is het onveilig dat er bij elke afslag andere voorrangsregels gelden. Als een fietser een rondje over het Haarlemmermeercircuit maakt, krijgt hij drie keer voorrang, maar moet hij ook twee keer voorrang verlenen aan auto’s. 

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen gaf eerder bij AT5 al aan de verkeersregels onwenselijk en gevaarlijk te vinden. ‘In het verkeer is het de bedoeling dat deelnemers niet in de war worden gebracht. Je moet consistentie bieden. Als je één keer voorrang hebt, dan ga je er eigenlijk vanuit dat je dat daarna weer hebt. Deze situatie zal problemen blijven geven.

Ook vanuit de politiek was er veel kritiek op de verkeerssituatie. SP-raadslid Tiers Bakker stuurde schriftelijke vragen naar wethouder Dijksma waarin zijn partij vroeg om het terugdraaien van de situatie. Jan-Bert Vroege van D66 ging niet zo ver, maar vroeg wel om een verbetering van de infrastructuur en de bebording.