Grootschalige staking op 18 maart, geen openbaar vervoer in de ochtendspits

Het personeel van de Amsterdamse trams, metro’s en bussen zal op maandag 18 maart staken. 66 minuten lang zal er in de ochtendspits geen openbaar vervoer in de stad zijn. Ook in de haven, de bouw, de metaalindustrie en de schoonmaakbranche wordt opgeroepen tot een staking, maar dan van 24 uur.

De medewerkers van het openbaar vervoer en de andere sectoren leggen het werk neer in het kader van de landelijke actiedag voor goed pensioen. Na het klappen van het pensioenoverleg hadden de vakbonden al aangekondigd dat er acties zouden volgen. Vooral de stijging van de AOW-leeftijd is reden voor verzet.

66 jaar
De staking van 66 minuten in het openbaar vervoer is symbolisch; de bonden vinden dat een pensioenleeftijd van 66 jaar ‘meer dan genoeg’ is. ‘En voor zware beroepen, zoals werken in het openbaar vervoer, is het bovendien belangrijk dat de boete voor eerder stoppen met werken wordt opgeheven. De meeste mensen die nu werken, dreigen minimaal tot hun 68e door te moeten gaan. Dat hakt er veel te hard in’, zegt Eric Vermeulen van FNV Stadsvervoer.

De staking zal duren van 6.00 uur tot 7.06 uur in de ochtend. Alles wat voor zes uur zou rijden, vervalt ook. Op welke manier en hoe lang de medewerkers van de Amsterdamse haven meedoen aan de stakingsactie, is nog niet bekend.

Hulpdiensten
Ook de vakbonden van de politie, douane, brandweer en ambulance organiseren een actie op 18 maart. Zij gaan met 66 km/u over de snelweg in estafette richting Den Haag rijden. Bij de grenzen van de regionale eenheden dragen ze het stokje over. Eindpunt is het Malieveld in Den Haag.