Automobilisten gaan steeds vaker met te grote hoeveelheden lachgas de weg op

Automobilisten gaan steeds vaker met te grote hoeveelheden lachgas in de kofferbak de weg op. Het gaat dan om meer dan de toegestane hoeveelheid van twee kilo. Dat meldt de politie. 
Exacte cijfers over de toename van vervoer van lachgas zijn er niet, maar de landelijke eenheid van de politie zegt te worden overspoeld met meldingen van collega’s uit de regio. Ook in Utrecht meldden wijkagenten van Oog in Al onlangs dat ze een illegale hoeveelheid lachgas in een busje hadden aangetroffen.

Vervoer van te grote hoeveelheden lachgas kan vooral bij ongevallen gevaarlijke situaties opleveren, waarschuwt de politie. Boven de twee kilo gelden strengere regels, zoals etikettering van de gasflessen en een specifieke opleiding voor de chauffeur. 

Automobilisten met te veel lachgas krijgen een proces-verbaal en moeten ter plekke het probleem oplossen, bijvoorbeeld door de lading op te spitsen in toegestane hoeveelheden. Als de politie niet meteen kan vaststellen of de lading aan de regels voldoet, kan de auto voor onderzoek worden meegenomen.

Het CDA in Utrecht liet deze week weten helemaal klaar te zijn met de overlast die lachgas kan geven. De partij wil dat het gebruik in de openbare ruimte wordt verboden. Dat zou dan via de APV geregeld moeten worden. Wat de partij betreft mag de partydrug ook niet op evenementen worden verkocht en moet er statiegeld op de lachgasampullen komen.