Organisatie biedt excuses aan: 2.000 deelnemers Utrecht Marathon verkeerde kant opgestuurd

UTRECHT – De organisatie van de Utrecht Marathon betreurt het dat de deelnemers van de 10 kilometer vrijwel allemaal een verkeerde route hebben gelopen. Ongeveer 2.000 deelnemers liepen daardoor zeker 5 kilometer extra en kwamen op sommige delen van het parcours ook tussen het overige verkeer terecht.Volgens de hardlopers werden ze het parcours van de halve marathon opgestuurd. Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van organisatie Golazo Sports Nederland. Volgens haar gaat het om een menselijke misser. Verkeersregelaars zouden de groep de verkeerde kant op hebben gestuurd.

Deelnemers kwamen soms ook buiten het parcours terecht, bevestigt Anna Borsuk. Zij liep de 10 kilometer en merkte plotseling dat ze verkeerd zat toen ze op de Croeselaan terechtkwam tussen het overige verkeer. “Het was complete chaos,” zegt ze. Het was lange tijd niet duidelijk hoeveel kilometer ze extra moest lopen om de finish te bereiken. Daarna moest ze nog een uur wachten om haar spullen terug te krijgen.

Ook op andere delen van de route ging het flink mis. Zo is op een video te zien dat meerdere sporters over de Bleekstraat tussen het overige verkeer lopen, terwijl de route over de Westerkade zou moeten gaan.

Op het ‘officiĆ«le’ gedeelte van het parcours van de 10 kilometer was het door de fout van de organisatie vrijwel uitgestorven. Medewerkers van een kraampje dat water uit moest delen, zagen niemand langskomen.

Het is niet de eerste keer dat het misgaat bij de Utrecht Marathon. Ook in 2012 liepen deelnemers van de 10 kilometer verkeerd, toen werd de route door de blunder juist iets korter.

Op Twitter worden veel foto’s en video’s gedeeld waar te zien is dat deelnemers duidelijk verkeerd lopen.